Etichete

Personale (1435) Partide (339) BenFinegold (218) Lecții (204) Live (177) Carlsen (162) Teste (138) Citate (124) Deschideri (118) Smirnov (107) Seirawan (96) Diverse (83) Akobian (81) Chess kids (68) Interviuri (53) Spencer Finegold (46) Finaluri (43) Kasparov (40) Aviv Friedman (32) Lemos (19) Polgar (19) Ramirez (17) Maurice Ashley (9) Shahade (8) Irina Krush (6) Nisipeanu (2) Perunovici (2)

duminică, 12 august 2012

PRO LOGOS, OPENU12, OPEN B (FĂRĂ K9)

   Între 3 şi 8 august oraşul nostru a găzduit un adevărat festival şahist prin organizarea unui puternic open, care sper să se repete şi la anul. S-au desfăşurat în paralel trei concursuri, noi spectatorii şi iubitorii acestui sport nobil, asistând la un spectacol pe cinste, o luptă fără menajamente, cu multe momente tensionate şi răsturnări spectaculoase de situaţie. Noi severinenii am avut reprezentanţi în toate cele trei turnee.Să le luăm la disecat. În turneul de copii (Open U12) am avut pe Uliu Sonia şi pe Mihart Bogdan. Bogdan, participant la primul lui concurs de şah, a fost depăşit de forţa celorlalţi, realizând doar un singur punct din 9 runde.Sonia în schimb, cu 5 puncte a reuşit să ocupe în final locul 7 în clasamentul final, dintr-um total de 19 de jucători, la categoria ei de vârstă clasându-se prima. Puştoaica asta, care acum doi ani habar n-avea să mute piesele, este un real talent. Sper să şi confirme pe viitor. Cei mai mulţi jucători s-au înscris la OpenB, 70 mai precis. Aici am avut şi cea mai mare reprezentare de jucători severineni, nu mai puţin de 8 jucători. Au participat şi başbujucii mei, primul lor concurs serios din carieră, rezultatele fiind ... slăbuţe. Astfel Andrei ("Cobra") s-a clasat pe locul 57 cu 3 puncte, Vlăduţ pe 59 tot cu 3 puncte, Nea Jean ("Milostivul") pe 68 cu 1,5 puncte, Ciobanu pe 65 cu 2,5 puncte,Hamat pe 66 tot cu 2,5 puncte, Şişu Vasile pe 53 cu 3,5 puncte.Noroc cu "bătrânii" care ne-au mai spălat blazonul. Astfel Simion (CM) s-a clasat pe locul 12 cu 6 puncte, Flueraşu (CM) pe 16 cu 5,5 puncte, şi Sabin pe 40 cu 4,5 puncte. Se puteau obţine rezultate mai bune? Eu zic că da! Din păcate lipsa de experienţă în concursuri a fost decisivă în obţinerea unor rezultate slabe, care nu reflectă forţa lor reală de joc. Dacă mai adăugăm şi prostia.... Nu este posibil să uiţi să-ţi închizi mobilul, acesta să sune în timpul partidei şi astfel să pierzi partida. Asta s-a întâmplat şi lui Flueraşu, şi lui Hamat. Şi dacă Hamat nu a participat activ nici un moment la lupta pentru primele locuri, alta e situaţia în cazul lui Flueraşu. Acea partidă pierdută stupid, în care culmea, stătea şi mai bine, l-a privat pe nea Mihai de un loc fruntaş.Vlăduţ este un başbujuc.... neserios, aşa că rezultatul obţinut de el este pe măsură. Tratând "de sus" toate partidele jucate, cu o desconsiderare permanentă a adversarului din faţa sa, a primit lecţii usturătoare din care sper să înveţe ceva pentru viitorul său şahist. Pe "Cobra" Andrei am lăsat-o la urmă în acest articol, el fiind o mare dezamăgire în acest turneu. Inconstant, plin de fluctuaţii, cu treceri rapide de la mutări excelente la gafe copilăreşti, nu avea cum să obţină un rezultat superior.Sugestiv este exemplul următor:

   Jucând în prima rundă cu albul, sacrifică o figură în deschidere, obţinând o promiţătoare poziţie de atac. Şi în poziţia de mai sus, în loc să continue cu16.O-O-O!, mutare ce probabil i-ar fi adus câştigul, el joacă din mână 16. Dg7?, pierzând până la urmă partida.
Eu personal l-am retrogradat: de la "Cobra", la "Şarpe de dudău". Mda. Turneul A, în articol separat.

Un comentariu: